רשלנות רפואית בהריון

תקופת ההריון הינה תקופה מלאה בציפיה, התרגשות, אך גם חששות, בקרב כל זוג הורים. במהלך ההריון עוברת האישה מספר רב של בדיקות על מנת לוודא את תקינות ההריון ובריאות העובר, מתוך מטרה כי ההריון יסתיים בלידת ילד או ילדה בריאים.

לעיתים, למרבה הצער, האירוע המשמח של ההריון מסתיים בדרך טראגית של פטירת העובר ברחם ובכורח לעבור, מה שמכונה, "לידה שקטה", או בלידת יילוד הסובל ממומים ומנכות משמעותית.

לא כל תוצאה גרועה של הריון משמעה כי היא נגרמה כתוצאה ממקרה של רשלנות רפואית בהריון, אולם לעיתים מסתבר כי היו ממצאים אשר היו אמורים, לו היתה ניתנת התייחסות נאותה וזהירה, להוביל לביצוע בדיקות, פעולות או בירורים נוספים אשר היו יכולים למנוע את הנזק.

ניתן לחלק את סוגי הרשלנות הרפואית במהלך ההריון לשני סוגים עיקריים: תביעות בגין כשלים במעקב הריון שגרמו לנכות קשה או הביאו למותו של העובר, ותביעות המכונות תביעות "הולדה בעוולה".

תביעות עקב כשלים במעקב ההריון שהובילו לפגיעה בעובר או שגרמו למותו

במקרים אלו הטענה הינה כי העובר יכול היה להוולד בריא, אולם עקב התייחסות לא נאותה לממצאי בדיקות במהלך ההריון – כגון בדיקות מעבדה, בדיקות אולטרסאונד, ניטור לב העובר, תוצאות בדיקות לחצי דם של האם וכו', או אי ביצוע הבדיקות הנדרשות, נגרם לעובר נזק גוף משמעותי או שאף נגרם מותו.

תביעות "הולדה בעוולה"

תביעות אלו מתאימות למצבים בהם העובר סבל ממום מולד או מבעיה גנטית ולכן לא היתה קיימת אפשרות שהוא יוולד כילד בריא.

במקרים בהם ראוי וניתן היה לאבחן את מצבו הלא תקין או את מומיו של העובר באמצעות בדיקות במהלך ההריון כגון בדיקות אולטרסאונד, בדיקות גנטיות, בדיקות MRI מח עוברי וכו', ההורים רשאיים לטעון כי אי אבחון המום שלל מהם את הזכות להפסיק את ההריון ולהמנע מלהביא לעולם ילד הסובל מנכות משמעותית.

לאחר לידת הילד בנסיבות האמורות, ההורים נדרשים לטפל, לגדל ולטפח ילד או ילדה בעלי צרכים מיוחדים, משימה הכרוכה בהרבה מאוד קשיים פיזים, קשיים נפשיים, פגיעה משמעותית באיכות החיים של המשפחה כולה והוצאות כספיות אדירות הנדרשות לצורך כך.

בית המשפט הכיר בזכותם של ההורים לתבוע פיצוי על הנזקים שנגרמו להם, כאשר סביר להניח כי לו ההורים היו יודעים על המום הרי שהם היו פונים לועדה להפסקת הריון וזו היתה מאשרת את בקשתם בהתחשב בגיל ההריון במועד הגשת הבקשה ובחומרת הנכות הצפויה לילוד.

לצורך הגשת תביעה בהולדה בעוולה במסגרת הטיפול המשפטי צריך להיוועץ עם המומחה הרפואי המתאים בהתחשב בסוג המום וביכולת לאתרו במהלך ההריון (כגון מומחה לאולטרסאונד, גנטיקאי, רופא נשים וכו') ולבדוק האם מתקיימים כל התנאים הרפואיים והמשפטיים הנדרשים לצורך הוכחת עילת התביעה.

תביעות שעניינם נזקים נוירולוגים שנגרמו לילדים כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה או בגין אי אבחון תסמונות גנטיות, הינן תביעות אשר מוערכות במליוני שקלים במקרים של הצלחה, וזאת מאחר והנזקים וההוצאות שנגרמים לילד ולמשפחתו הינם עצומים.